Refinansiering er enkelt forklart å ta opp et nytt lån, for å betjene et annet. Det høres kanskje ikke fornuftig ut, men gjøres det riktig kan det være penger å spare. Når du refinansierer tar du opp et lån som har bedre rente- og gebyr-betingelser enn det opprinnelige lånet har. Betaler du ned gjelden med det nye lånet, vil du derfor kunne senke de månedlige kostnadene dine. Det er derfor lurt å sjekke om du har et lån med høye rentekostnader, og skifte det ut.
Spar penger med et nytt forbrukslån
Har du et eller flere forbrukslån, kan det være lurt å samle disse i et samlet forbrukslån. Gjør litt undersøkelser, og finn en låntilbyder som har bedre rente enn det billigste lånet du har fra før av. Det er flere aktører på markedet som tilbyr lån, primært for dette. Fordelen med å samle flere lån til ett, er at du får bedre oversikt. Samtidig får du like rentebetingelser og nedbetalingstid på hele lånebeløpet. Det gjør rett og slett økonomien enklere, mer oversiktlig og billigere.
- Samle alle lån i ett lån
- Sjekk rente- og gebyr-betingelser hos flere banker
- Få bedre oversikt over økonomien din
Spar penger ved å øke boliglånet ditt
En annen ofte brukt metode for å refinansiere dyre lån, er ved å putte eksisterende lån inn i boliglånet. Boliglånet er, bortsett fra studielånet, stort sett det billigste lånet du kan få tak i. Har du derfor muligheten til å gjøre dette, kan det være en god idé. Du vil da samle lånene på et sted, og få god oversikt over din totale lånegjeld. Ulempen er at du bruker midler som du egentlig kunne brukt til oppussing av boenhet, eller til kjøp av bil.
- Samle alle eksisterende lån i boliglånet
- Senk den effektive renten betraktelig
- Få bedre oversikt over total lånegjeld
Andre alternativer for refinansiering
Har du en trygg og stabil arbeidsplass, kan denne ofte hjelpe med et lån i krisetider. Er du heldig får du det også rentefritt. Dette må da betales tilbake innen et år, for å ikke måtte skatte av denne fordelen. En kan også henvende seg til venner, familie eller andre bekjentskaper, for å høre om de kan hjelpe deg. Enten med et rentefritt lån, eller ved å stå som kausjonist på det nye lånet ditt. Får du til dette, er det mye penger å spare.
En god grunn til å refinansiere kan være for å unngå å få en betalingsanmerkning. En får betalingsanmerkning, hvis en ikke betaler regninger eller misligholder et lån. Får du en slik anmerkning er det vanskeligere å ta opp nye lån, hvis det skulle være behov for det. Anmerkningene dukker opp når et firma kredittsjekker deg. Dette skjer før de bestemmer seg for om de vil å gi deg et lån eller ikke. Derfor vil det være smart å betale regningene sine i tide.
Ofte stilte spørsmål
Får alle innvilget lån til refinansiering?
Nei, det kommer helt an på din økonomiske situasjon. Har du mulighet til å stille med pant eller sikkerhet? Har du tidligere betalingsanmerkninger? Hvor stor er gjelden som skal refinansieres? Og så videre. Får du ikke tilbud om refinansiering hos en låntilbyder, kan det hende du får det innvilget hos en annen. Dette kan skje fordi bankene opererer på forskjellige måter.
Må jeg oppfylle noen generelle kriterier for å få refinansiert?
Ja, for det første må du være myndig. Det vil si at du må være over 18 år. Mange banker vil også at du har fast inntekt. Noen godtar at du har lav inntekt, eller har en form for trygd, mens andre ikke gjøre det. Et siste krav pleier å være at du ikke har betalingsanmerkninger.
Jeg kan ikke betjene lånet mitt, hva gjør jeg?
Klarer du ikke å betjene lånet ditt, finnes det alternative løsninger. Du kan prøve å få til en avtale med banken din. Får du ikke til det og lånet går til inkasso, kan du prøve å få til en nedbetalingsplan med dem. Om det også er vanskelig, kan du i verste fall søke om en gjeldsordning.